Ani sme sa nenazdali a opäť tu máme jeseň plnú farebných tónov a listov tancujúcich v povetrí. Iste mi dáte za pravdu, že po príjemnej jesennej prechádzke vám dobre padne teplo domova a prítomnosť tých najbližších. Dokonalú atmosféru však podčiarkne aj s láskou pripravený dezert.
INGREDIENCIE
Na cesto potrebujeme:
- 150 g jedlých gaštanov
- 250 g múky
- 3 vajcia
- 70 g masla
- 150 g trstinového cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soli
- štipka škorice
Na krém potrebujeme:
- 150 g jedlých gaštanov
- 3 polievkové lyžice cereálnej zmesi INKA
- 200 ml vody
- 200 g trstinového cukru
- 70 g práškového cukru
- 200 g mascarpone
- 1 čajová lyžička soli
POSTUP
Cesto:
Očistené gaštany vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou, pridáme čajovú lyžičku soli a varíme asi 20 minút, potom ich pretlačíme cez sitko do misky.
Do ďalšej misky si vložíme vajcia a pridáme cukor. Spolu mixujeme asi 5 minút. V hmote nesmú ostať žiadne kusy cukru. Pridáme pretlačené gaštany, múku, maslo, škoricu, prášok do pečiva a všetko spolu mixujeme asi 8 minút. Cesto prelejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 35 – 40 minút.
Krém:
Nalejeme si vodu do hrnca a privedieme do varu, pridáme cereálnu zmes INKA a trstinový cukor. Varíme za stáleho miešania, až kým sa ¾ vody neodparí, potom necháme vychladnúť.
Očistené gaštany vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou a pridáme lyžičku soli. Varíme asi 20 minút, potom ich pretlačíme cez sitko do misky.
Do ďalšej misky si vložíme mascarpone, pridáme práškový cukor, pretlačené gaštany a vychladený cereálny nápoj INKA. Spolu mixujeme asi 10 minút.
Upečený a vychladený korpus rozrežeme na dve časti. Jednu časť potrieme gaštanovým krémom a položíme naň druhú časť. Vrch posypeme práškovým cukrom. Je dobré nechať koláč odstáť v chladničke asi hodinu, aby krém stuhol.
Text a foto: PR