Gaštanový raj

Ani sme sa nenazdali a opäť tu máme jeseň plnú farebných tónov a listov tancujúcich v povetrí. Iste mi dáte za pravdu, že po príjemnej jesennej prechádzke vám dobre padne teplo domova a prítomnosť tých najbližších. Dokonalú atmosféru však podčiarkne aj s láskou pripravený dezert.

INGREDIENCIE

Na cesto potrebujeme:

  • 150 g jedlých gaštanov
  • 250 g múky
  • 3 vajcia
  • 70 g masla
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soli
  • štipka škorice

Na krém potrebujeme:

  • 150 g jedlých gaštanov
  • 3 polievkové lyžice cereálnej zmesi INKA
  • 200 ml vody
  • 200 g trstinového cukru
  • 70 g práškového cukru
  • 200 g mascarpone
  • 1 čajová lyžička soli

POSTUP

Cesto:
Očistené gaštany vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou, pridáme čajovú lyžičku soli a varíme asi 20 minút, potom ich pretlačíme cez sitko do misky.

Do ďalšej misky si vložíme vajcia a pridáme cukor. Spolu mixujeme asi 5 minút. V hmote nesmú ostať žiadne kusy cukru. Pridáme pretlačené gaštany, múku, maslo, škoricu, prášok do pečiva a všetko spolu mixujeme asi 8 minút. Cesto prelejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 35 – 40 minút.

Krém:
Nalejeme si vodu do hrnca a privedieme do varu, pridáme cereálnu zmes INKA a trstinový cukor. Varíme za stáleho miešania, až kým sa ¾ vody neodparí, potom necháme vychladnúť.
Očistené gaštany vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou a pridáme lyžičku soli. Varíme asi 20 minút, potom ich pretlačíme cez sitko do misky.

Do ďalšej misky si vložíme mascarpone, pridáme práškový cukor, pretlačené gaštany a vychladený cereálny nápoj INKA. Spolu mixujeme asi 10 minút.

Upečený a vychladený korpus rozrežeme na dve časti. Jednu časť potrieme gaštanovým krémom a položíme naň druhú časť. Vrch posypeme práškovým cukrom. Je dobré nechať koláč odstáť v chladničke asi hodinu, aby krém stuhol.

Text a foto: PR